DAÇEV'den Kızıl Kirazkuşu

DAÇEV-Datça Çevre ve Turizm Derneğinin iklim değişikliği odağında kuraklıkla mücadelesi, “Kızıl Kirazkuşu” projesi ile daha da büyüyor, güçleniyor... Adını özellikle orman yangınlarından sonra, bölgede doğanın kendini yenilemesi için çalışan konar göçer bir kuş olarak bilinen “Kızıl Kirazkuşu”ndan alan “Kızıl Kirazkuşu: Datça’da İklim Değişikliği Odağında Kuraklıkla Mücadele” projesinin tanıtımı, Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV) üyelerinin katılımıyla, Datça Demokrasi Evi’nde düzenlenen toplantı ile yapıldı. 12 ay sürecek proje, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çocuk ve gençlerin haklara dair farkındalıklarını artırarak güçlenmelerini ve toplumsal katılım ile temsiliyetlerinin sağlanmasına destek olmayı, bunu da sanat aracılığıyla yapmayı hedefliyor.

DAÇEV'den Kızıl Kirazkuşu

Datça Çevre ve Turizm Derneği DAÇEV'in, Sabancı Üniversitesi Hibe Programından da yararlanan Kızıl Kirazkuşu Projesi ile ilgili basın duyurusu şöyle:

Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV)’nin İklim Değişikliği Odağında Kuraklıkla Mücadelesi “Kızıl Kirazkuşu” Projesi ile Büyüyor!

Sabancı Vakfı’nın 18 yıldır sivil toplumun güçlenmesi ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunma hedefiyle sürdürdüğü Hibe Programı’ndan 2024-2025 döneminde faydalanmaya hak kazanan dokuz sivil toplum kuruluşundan biri de Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV) oldu.

Adını özellikle orman yangınlarından sonra, bölgede doğanın kendini yenilemesi için çalışan konar göçer bir kuş olarak bilinen “Kızıl Kirazkuşu”ndan alan “Kızıl Kirazkuşu: Datça’da İklim Değişikliği Odağında Kuraklıkla Mücadele” projesinin tanıtımı,  Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV) üyelerinin katılımıyla, Datça Demokrasi Evi’nde düzenlenen toplantı ile yapıldı. 12 ay sürecek proje, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çocuk ve gençlerin haklara dair farkındalıklarını artırarak güçlenmelerini ve toplumsal katılım ile temsiliyetlerinin sağlanmasına destek olmayı, bunu da sanat aracılığıyla yapmayı hedefliyor. 

Projenin ilk faaliyeti, atölye kolaylaştırıcılarına yapılacak haklara dair farkındalıklarla ilgili bir oryantasyon çalışması olacak. Düzenlenecek oryantasyonun ardından Kasım ayı itibarıyla çocuklarla atölyelere başlanacak. Her bir atölyeye Datça merkez ile Betçe kasabasından 15’er olmak üzere toplam 30 çocuğun katılması planlanıyor. Her ayın bir hafta sonu gerçekleştirilecek etkinliklere, 9-14 yaş arası toplam 30 çocuk katılacak. Atölyelerin yanı sıra çocuklarla üretilen materyallerden bir sergi de düzenlenecek.

Mayıs 2025’ten itibaren ise lise ve yüksekokul öğrencisi toplam 80 gençle “birlikte düşünme atölyeleri” gerçekleştirilecek. Proje deneyimlerini oluşturan faaliyetler ve çocuklarla düzenlenecek atölyelerin çıktıları toparlanarak sivil toplumun kullanımına açık bir modül haline getirilecek.   

DAÇEV, Kızıl Kirazkuşu projesi ile aynı zamanda sivil toplum örgütleri (STÖ) arasında dayanışmayı güçlendirmeyi ve iletişim ağı oluşturmayı hedefliyor. Bu sayede çevre politikalarına dair karar verici kurum ve kuruluşları harekete geçirmek için diyalog geliştirilmesi ve çocuklarla gençlerin görüşlerinin de yer aldığı politika belgelerinin ilgili kurumlara sunulması amaçlanıyor.

 Özet olarak proje, 

  • Çocuk ve gençlerin kuraklık özelinde iklim değişikliği ile mücadele kapsamında güçlenmelerine katkıda bulunmak (Atölyeler, seminerler, etkinlikler, sergi vb.)
  • İklim değişikliği ile mücadele konusunda çocuk ve gençlerle çalışan sivil toplum örgütleriyle dayanışmayı güçlendirmek (Toplantı, seminer, iletişim ağı ve model oluşturma )
  • Çevre politikaları konusunda karar verici kurum ve kuruluşları harekete geçirmek (İstişare toplantıları, politika belgeleri, savunuculuk çalışmaları vb.).
  • Soruna ve çözüm yollarına dair tanıtım ve yaygınlaştırma çalışmaları yapmak gibi faaliyetlerden oluşuyor.

 
“Kızıl Kirazkuşu: Datça’da İklim Değişikliği Odağında Kuraklıkla Mücadele” Projesi Nasıl Doğdu?

 “Kızıl Kirazkuşu”, orman yangınlarından sonra, bölgede doğanın kendini yenilemesi için çalışan konar göçer bir kuş türüdür ve projenin çıkış noktası, Özge Ç. Denizci tarafından 2022-2023 döneminde yürütülen “Kızıl Kirazkuşu: Datça’da Orman Yangınları Farkındalığı Sanat Atölyeleri”dir.

 Proje, DAÇEV koordinasyonunda, Gökyüzü Çocuk Kültürü ve Sanat Derneği ortaklığında yürütülecek. DAÇEV adına çalışmaları ise Özge Ç. Denizci, Oya Özgüven ve Emrah Kırımsoy koordine edecek.


DAÇEV'den Kızıl Kirazkuşu
İletişim

DAÇEV (Datça Çevre ve Turizm Derneği)

İskele Mahallesi Yeni Çeşme Sokak (Prof. Dr. Şaban Gökovalı Caddesi) No:44 48900 Datça/ Muğla

dacev.dernek@gmail.com,  @dacev_1990

Proje Koordinatörü: Özge Ç. Denizci 

Tel: +90 505 803 82 99

 

 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış