Datça'da Barış Şenliklerle Kutlanacak

Eylül 1939’da faşist Hitler ordularının Polonya'yı işgalinin başladığı gün. İşgal sonrası gerçekleştirilen büyük katliamları anmak ve anımsamak ve bir daha öyle acılar ve savaşlar olmasın diyerek, barışın güzelliğine ve kıymetine dikkat çekmek üzere 1981’den beri 'Dünya Barış Günü' olarak kutlanıyor.

Datça'da Barış Şenliklerle Kutlanacak

Türkiye’de Dünya Barış Günü, 1 Eylül’de kutlanmaya devam ediliyor. Datça’da da Datça Demokrasi Platformunun bileşenleri, Barış Gününü, 1 Eylül Pazar günü saat 18.30’da Cumhuriyet Meydanında şarkı ve türkülerle, dans ve halaylarla, savaşların son bulması için barış dilekleriyle bir şölen-şenlik ortamında kutlayacak…

 

 

Datça'da Barış Şenliklerle Kutlanacak

Datça Demokrasi Platformunun 1 Eylül için hazırladığı afişte Haydar Ergülen’e ait bir mısranın Yaşar Kemal’e atfedilmesi dolayısıyla bir yanlışlık olmuştu. Datça Demokrasi Platformu-1 Eylül Çalışma Grubu, bu yanlışlık dolayısıyla:
Sevgili arkadaşlar 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerini duyurmak üzere hazırladığımız, sosyal medya afişinde, sözleri Şair Haydar Ergülen ‘e ait olan şiir dizesinin altına Yaşar Kemal yazmak dikkatsizliğinde bulunduk. Bu durumdan dolayı, Haydar Ergülen’den sizden ve demokratik kamuoyundan özür dileriz” diyerek özürlerini sundu.  
Nitekim İnternette yayılan bu yanlışlık dolayısıyla birkaç yıl önce de şiirin sahibi Haydar Ergülen de yaptığı açıklamada, büyük bir alçakgönüllülükle:  “Yaşar Kemal’in diye bilinmesi ise çok doğal, çünkü barış için, Türkler ve Kürtler için bu ülkede en çok konuşan, yazan da ondan başkası değildi. Öyleyse onun vedasından bugüne daha da yakıcı olan talebimizi bir kez daha haykıralım ve ‘Anadolu ermişi’ Yaşar Kemal’i saygı ve özlemle analım” demişti..

Eylül 1939’da faşist Hitler ordularının Polonya'yı işgalinin başladığı gün. İşgal sonrası gerçekleştirilen büyük katliamları anmak ve anımsamak ve bir daha öyle acılar ve savaşlar olmasın diyerek, barışın güzelliğine ve kıymetine dikkat çekmek üzere 1981’den beri 'Dünya Barış Günü' olarak kutlanıyor.
Savaşlar ve çatışmalar, en çok çocukları, geleceğimizi vuruyor, vicdanlarımızı kanatıyor… 2011’de Türkiye’de Roboski’de bir hava saldırısında 17’si çocuk 34 insan uçaktan atılan bombalarla öldürüldü… 2020’de Afganistan’da çatışmalarda öldürülen binlerce insanın yediyüzden fazlası çocuktu... sadece bu yıl sadece Filistin’de İsrail saldırılarında hepsi masum 50binden çok çocuk, 100bin’den fazla insan bombalarla öldürüldü... 

Şubadap Çocuk Korosunun şarkısında söylediği gibi:

bomba yapan bay bilgin
hiç oyuncak yaptın mı
kaç çocuk öldü
kaç çocuk aç yatıyor
söyle haberin var mı
bomba yapan bay bilgin

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış