Datça Kent Konseyi Su Çalışma Grubunun Konuyla ilgili duyurusu şu şekilde:
Datça’nın su varlığı, yaşanan su sorunları ve bu sorunların çözümlerine ilişkin görüşlerimizi paylaşmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile biraraya geldik. MUSKİ Genel Müdürlüğü binasında 4 Eylül’de gerçekleşen toplantıya MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, Genel Müdür Yardımcısı Nuri Kali, İçme Suyu Daire Başkanı Serdar Aldemir, Atık Su Daire Başkanı Nazif Erdoğan, Koordinasyon Daire Başkanı Atilla Aydaşoğlu ve Plan Proje Yatırım ve İnşaat Daire Başkanı Cem Yaşar katıldı.
Toplantıda öncelikle MUSKİ yetkililerinden, Datça’daki su probleminin boyutlarını gerçekçi bir şekilde değerlendirmek ve “sorunun dağıtım değil kaynakla ilgili olduğunu” halka anlatabilmek için ihtiyaç duyulan su üretim ve tüketim bilgilerinin paylaşımını talep ettik.
Daha sonra ilçemizdeki su ve atık su sıkıntılarının orta ve uzun vadede çözümüne dair oluşturduğumuz görüş ve önerilerimizi aktardık
Toplantıda Su Çalışma Grubunun Aktardığı Görüş ve Öneriler ise şunlar oldu:
Atık Su Arıtma Tesisi’nde İşlenen Suyun Geri Kazanımı
Kent Konseyi Su Çalışma Grubu olarak yarımadadaki su sorununun çözümüne en büyük katkıyı yapacak projenin “arıtılan suyun geri kazanımı” olduğunu düşünüyoruz. İlçemize su sağlayan Datça Ovası akiferinde toplam yeraltı suyu beslenimi yılda 10 milyon metreküpten azdır. Mevcut atık su arıtma tesisi yaklaşık olarak bu oranın üçte biri oranında suyu işlemekte ve denize deşarj etmektedir. Bu miktar yeni hanelerin sisteme bağlanması ve ilçemizdeki nüfus artışına bağlı olarak her yıl artacaktır. Geri kazanılan su, park, bahçe, tarımsal alan sulama ve akiferi besleme amaçlı kullanılabilir. Arıtılmış suyun yeraltı su deposu üzerindeki etkileri incelenerek, potansiyel sistem aksaklıkları değerlendirilmeli, alternatif deşarj yöntemleri planlanmalıdır.
Kızlan, Karaincir, Emecik Mahalleleri Atıksu Sorunu
Mevcut Atıksu Arıtma Tesisi’nin yakın bir gelecekte artan nüfus karşısında yetersiz kalacağı düşüncesiyle, şu anda sisteme bağlı olmayan Emecik, Kızlan ve Karaköy Mahalleleri için atıksu sorununu yerinde çözmenin doğru olacağına inanıyoruz. Bu mahallelerde özellikle Kızlan ve Karaköy’de sulu tarım yapıldığından atıksu arıtıldıktan sonra kolaylıkla tarımsal sulama amaçlı kullanılabilir.
Betçe Bölgesi Su ve Atık Su Sorunu
Aynı şekilde yarımadanın batısında Betçe Bölgesi’ndeki kırsal mahallelerde hem içme suyu hem de kanalizasyon sistemi eksikliği vardır. Betçe Bölgesi’nde giderek artan bir su problemi yaşanmaktadır. Bu soruna çözüm olarak zaten su sıkıntısı çeken Datça Ovası havzasından su taşınmakta, ancak uzun vadede sürdürülebilir görülmemektedir.
Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü gibi turistik bölgelerde yazın nüfus artmakta kıyıya yakın işletmelerin foseptiklerinden denize sızan atık su büyük kirlilik yaratmaktadır. Bu bölgede imar planlarının henüz tamamlanmamış olması nedeniyle çalışma yapılamamaktadır. Ancak yaşanan kirliliğin bir kriz durumuna gelmiş olmasından dolayı imar planı çalışmalarından etkilenmeyecek ana arterlerde kanalizasyon sistemleri oluşturulup yakın işletmelerin bağlanması sağlanabilir görüşündeyiz.
Akiferin Beslenmesi Amacıyla Geniş Alanlarda Yağmur Suyu Hasadı
Datça Yarımadasında özellikle Datça Ovası havzasında orman ve hazine arazilerinde yağmur suyu hasadı teknikleriyle akiferin yağmur suyu beslenimi arttırılabilir. Geniş arazilerde; yağmur suyu hendekleri, sel yataklarında yeraltı suyu besleme kuyuları, uygun alanlarda yeraltı suyu besleme göletleri maliyeti düşük ve kısa zamanda tamamlanabilecek çalışmalardır. Bu projelerin gerçekleştirilmesi için ilgili paydaşların (Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ ve Belediye) koordinasyonunun sağlanması, topoğrafik etüdlerin yapılması gerekmektedir.
Su Datça için çok kritik ve sınırlı bir kaynaktır. Mevcut su kaynakları şu andaki tüketime dahi yetmemekte öte yandan nüfus hızla artmaya devam etmektedir. Dönemsel su kesintileri krizleri dışında da bu sınırlılığın görünür olmasının Datça’nın gerçekçi, kaynakları ile uyumlu imar ve nüfus planlaması yapmasına yardımcı olacağına inanıyoruz. (resmi ve tahmini gerçek nufus rakamları nedir?)
DATÇA KENT KONSEYİ SU ÇALIŞMA GRUBU HAKKINDA
Yağışların düzensiz ve su kaynaklarının çok sınırlı olduğu Datça Yarımadası’nda, mevcut su kaynaklarının daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesi için birey, konut, mahalle ve belediye ölçeğinde çeşitli çözüm önerileri geliştirebilmek ve Datça’da suyun verimli kullanılması için farkındalık yaratmak amacıyla, 31 Temmuz 2017’de Datça Kent Konseyi bünyesinde Suyun Sürdürülebilir Yönetimi Çalışma Grubu kuruldu.
Rapora erişmek için: çalışma grubunun https://sudostudatca.blogspot.com/p/datca-su.html bağlantısına ulaşmak mümkün...
-Taşlıca/Muğla'ya teknik gezi düzenlendi.
-Datça Hayvanları Sevenler Derneği’nin Rehabilitasyon Merkezinde 20 tonluk silindirik ferrocement depo inşa edildi, 10 tonluk polietilen depo ve 18,5 tonluk içi membran kaplı galvaniz silindirik depo hazır hale getirilerek kullanıma açıldı.
-Reşadiye Kazım Yılmaz İlkokulu’na 2 adet 1000 lt’lik depo konularak çevresinde oluşturulan peyzaj alanının yağmur hasadı ile çatıdan gelen suyla dolan depolardan yapılabildiği öğrencilere gösterildi
-Özcan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul pansiyonunda gri su geri kazanımı uygulaması yapıldı.
-Proje uygulamalarını anlatan rehber kitapçık yayınlandı ve blog sayfamızda erişime sunuldu.
Datça Su Raporu, Rehber Kitapçık ve grubumuzun yaptığı diğer çalışmalara erişim için Çalışma Grubunun Blog sayfası: Su Dostu Datça - Datça Kent Konseyi Su Çalışma Grubu (sudostudatca.blogspot.com)
Yorumlar (0)