Ege Denizinde Deprem Fırtınası

Yunanistan’ın volkanik yapısıyla bilinen Santorini Adası ve çevresinde sismik hareketler yoğunlaşırken, volkanik aktivite gözlemlendiğini belirten yetkililer, bu durumun Santorini’deki yanardağ ile bağlantılı olmadığını açıkladı. Depremler nedeniyle alarm durumuna geçen Yunanistan Hükümeti Başbakanı Miçotakis, acil durum komitesini toplayarak sismik hareketlerin yoğun olduğu adalarda okulların tatil edilmesi ve bölgedeki etkinliklerin iptal edilmesi kararı alındığı gelen bilgiler arasında.

Ege Denizinde Deprem Fırtınası

Ege Denizinde Deprem Fırtınası

AFAD tarafından yapılan açıklamada Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı 400’ün üzerine çıkmıştır.Ege Denizi’ndeki bu sarsıntıların en büyüğü 4,8 Mw olarak tespit edilmiştir. Sarsıntılar Santorini Adası’nın yaklaşık 25 km kuzeydoğusunda yoğunlaşmaktadır. Depremler Türkiye kıyılarına 140 km mesafede gerçekleşmektedir.

Yunanistan’ın volkanik yapısıyla bilinen Santorini Adası ve çevresinde sismik hareketler yoğunlaşırken, volkanik aktivite gözlemlendiğini belirten yetkililer, bu durumun Santorini’deki yanardağ ile bağlantılı olmadığını açıkladı.

Depremler nedeniyle alarm durumuna geçen Yunanistan Hükümeti  Başbakanı Miçotakis, acil durum komitesini toplayarak sismik hareketlerin yoğun olduğu adalarda okulların tatil edilmesi ve bölgedeki etkinliklerin iptal edilmesi kararı alındığı gelen bilgiler arasında. 

 

Deprem Fırtınası Yeni Bir Volkanik Aktivite Başlangıcı mı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; Ege Denizi'nde önceki günden beri en büyüğü 4.8 olan 200'ü aşkın deprem oldu. Depremleri değerlendiren DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Son günlerde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın hemen kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen deprem fırtınası şeklinde bir aktivitenin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu depremlerin jeolojik ortamına baktığımızda Atina- Santorini- Datça- Bodrum hattı boyunca yay şeklinde bir geometriye sahip aktif bir volkanik ada yayı içinde geliştiğini görüyoruz. Güney Ege Volkanik Ada Yayı olarak bilinen bu yay şekilli ortamda değişik büyüklükte Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adalar bulunur. Bu adaları oluşturan volkanlar çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda depremler, tarihsel dönemlerde bu adalarda volkanik patlamalar gelişmiş. Bu nedenle, bu adaları oluşturan volkanların günümüzde de aktif olduğu kabul edilmektedir" diye konuştu.

 

Kıyılarımız Bu Depremlerden Etkilenir mi

Yer bilimcilerinin açıklamasına göre, Türkiye kıyılarına uzaklığı 150-200 kilometreyi bulduğundan, Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesi düşüktür. Fakat bu bölgedeki deniz altı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması uyarısında bulunmaktadır.

Ege Denizi’ne kıyısı bulanan Datça’da söz konusu depremlerden kaynaklanacak bir tsunami durumunda yerel yönetim ve AFAD ne kadar hazırlıklı, tsunami gerçekleşmesine karşı bir plan var mıdır? Tsunami oluşması durumunda dalgalar kıyımızdan ne kadar içeri girebileceğine dair bir plan yapılmış mıdır. Bir plan var ise halkın bundan ne kadar bilgisi vardır.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış