“Etki Ajanlığı” Cadı Avına mı Yol Açacak
Nedir Bu Etki Ajanlığı
Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından 4 Mayıs 2024’te bir videoyla gündeme getirilmiş, Casusluk nedir? başlığıyla hükümete ait Anadolu Ajansı ve TRT yayın kuruluşları aracılığıyla Türkiye gündemine getirildi.
MİT’in kendi web sitesinde, “etki ajanı”, “fikri yapısı, kariyeri, pozisyonu ve kişiliği itibarıyla, fert ve toplumlar üzerinde görüş oluşturma, mevcut görüşü güçlendirme ya da değiştirme imkân ve kabiliyetini haiz görüş lideri” olarak tanımlanıyor.
MİT’in yayınladığı bu video sonrasında hükümete yakın haber kanallarında, yargı paketi kapsamında yeni casusluk suçu tanımlamasıyla etki ajanlığıyla mücadele edileceği görüşü gündeme getirilerek savunulmaya başlandı. Bu yayınların arkasından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli siyasi gündeme taşıyarak TBMM’de 14 Mayıs’taki grup konuşmasında, taslaktaki haliyle bu yeni suç düzenlemesine ihtiyaç olduğunu öne sürmüştü. Bahçeli, “Meclis gündemine gelecek olan 9’uncu yargı paketinde, casusluk suçu ile ilgili yeni düzenlemeden rahatsız olanlar çok iyi araştırılıp incelenmelidir. Yurt içinden ve yurt dışından hain FETÖ’cülerin, onlara sözcülük yapan satılmış, devşirilmiş sözde gazetecilerin bedel ödemesi yakındır ve kaçınılmazdır” demişti.
Adım adım ilerleyen süreçte, AKP “yeni tip ajanlığa karşı mücadele” adı altında bir düzenleme yaparak; torba yasa teklifi içerisinde TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüp kabul edilerek önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na getirilecek.
Toplam 23 maddeden oluşan kanun teklifinin 16. maddesine göre, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni bir suç ihdas edilecek.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 339. maddesinden sonra gelmek üzere aşağıda yer alan maddenin ekleneceği belirtilmiştir.
“Diğer faaliyetler” adı altında;
Madde 339/A-
(1) Bu Bölümde düzenlenen suçları oluşturmamak kaydıyla, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda;
a) Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar,
b) Türkiye’de suç işleyenler,
Hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Fiilin, bu Bölümde düzenlenen suçlar dışında başka bir suç oluşturması halinde hem bu suçtan hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.
(2) Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile sekiz yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.
(4) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır”.
Adalet Komisyonu’nda görüşülüp kabul edilen “Etki Ajanlığı”nın, TBMM Genel Kurulunda görüşülüp yasalaşması durumunda, basın özgürlüğü ciddi bir tehdit altında kalacaktır, “iç ve dış siyasal yararlar aleyhine”, “yabancı organizasyon” ve “savaş etkinliği” ifadelerinin getirdiği muğlaklık, bu düzenlemeyle birlikte her türlü gazetecilik faaliyeti üzerinde baskı oluşturma, sivil toplum kuruluşlarını baskı altına alma ve halkı sindirme potansiyeli taşımaktadır.
Yorumlar (0)