Fernas Maden İşçisi Mücadeleye Devam Diyor.

İş sağlığı ve güvenliği şartlarının yeterince sağlanamaması bununla birlikte ücretlerin düşüklüğüne karşı Bağımsız Maden-İş Sendikasında örgütlenen, Soma ilçesindeki AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu, inşaat, enerji üretimi, şehiriçi doğalgaz dağıtımı, sanayi, madencilik, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Fernas Şirketler Grubuna ait Eynez-Soma Kömür Madeninde çalışan işçiler, sendikal örgütlenme ile birlikte 6 işçinin işine son verildi.

Fernas Maden İşçisi Mücadeleye Devam Diyor.

Fernas Maden İşçisi Mücadeleye Devam Diyor.

Yeraltı maden çalışanlarının karşı karşıya kaldığı sağlıksız kötü çalışma koşulları, düşük ücretler, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği şartlarının yeterince sağlanamaması ile birlikte birçok ölümlerle anılan maden işçileri, daha iyi koşullarda yaşayabilmek için kendi aralarında örgütlenerek zaman zaman direnişlerle mücadelelerine devam etmektedir..Bunlardan biri de, Manisa ilimizin Soma ilçesi, Göçüklerinin ve 13 Mayıs 2014’te 301 maden işçisi ölümünün yaşandığı bölge.

İş sağlığı ve güvenliği şartlarının yeterince sağlanamaması bununla birlikte ücretlerin düşüklüğüne karşı Bağımsız Maden-İş Sendikasında  örgütlenen, Soma ilçesindeki AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu, inşaat, enerji üretimi, şehir içi doğalgaz dağıtımı, sanayi, madencilik, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Fernas Şirketler Grubuna ait Eynez-Soma Kömür Madeninde çalışan işçiler, sendikal örgütlenme ile birlikte 6 işçinin işine son verildi.

Fernas Madencilikte 6 işçinin işten atılması ile birlikte 24 Ağustos 2024 tarihinden bu yana yaklaşık 100 maden işçisi iş bırakarak arkadaşlarının işe geri alınması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, ücretlerin artırılması talepleriyle direnişe geçti. 

Aileleri ile birlikte direnişe geçen maden işçileri, çalıştıkları maden önüne gitmeleri jandarma görevlileri tarafından engellenmiş, işçiler gözaltına alınmış, her türlü baskı ve yıldırma uygulanmış buna rağmen madencilerin kararlı duruşları ve direnişleri sürmeye devam etmiştir.

Bağımsız Maden-İş öncülüğünde örgütlenmiş olan maden işçileri ailelerini ve işçi arkadaşlarının bir kısmını direniş yeri somada bırakıp, Ankara’ya yürüme kararı alarak direnişin 31. gününde 25 Eylül 2024 tarihinde basın açıklaması yaparak yollara düştüler. Yürüyüş süresi boyunca geçmiş oldukları Manisa, Uşak, Afyon, Eskişehir illerinde, vatandaşlar, sınıf kardeşleri, parti ve kitle örgütleri Fernas Maden işçilerini karşılayarak desteklerini belirttiler. 

Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Fernas Madencilik şirketinde işçilerin yaşadığı sorunları ve yürüyüşlerinin amacını basına şöyle aktardı:

“İçeride ölüm riski var. Üç defa bu ocak boşaltıldı. İşten atıldılar. İlk önce altı kişi atıldı. Sonra sekiz kişi atıldı. Bugün diğer arkadaşlara işten çıkış kağıtları geliyor. Bunun karşısında çıplak hakikati dile getirmek üzere kışın bu soğuğunda yalın ayak yürüyerek, halka durumun çıkışsızlığını, çaresizliğini mücadele dışında bir yolunun olmadığını Türkiye Büyük Millet Meclisine yalın ayak yürüyerek göstermek istiyor maden işçileri. Madencinin bu sesinin, duyulması bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğine dair bir şey. 'Biz ölüyoruz. Yaşamak istiyoruz. Bu yüzden böyle yürüyoruz.' diyor maden işçileri.”

 

Fernas Maden İşçisi Mücadeleye Devam Diyor.

Haklı taleplerini anlatmak ve görüşmeler yapmak için direnişi Ankara’ya taşımak  üzere 25 Eylül’de yürüyüş başlatan işçiler, yürüyüşün 8.ci gününde 2 Ekim’de çıplak ayaklarla Ankaraya varan Fernas maden işçilerinin önü, Ankara Polatlı’da önlerine polisin barikat kurmasıyla kesildi. TBMM’ne yürümeleri engellenen işçiler barikatın önünde oturma eylemi başlatması üzerine Chp,Dem,Tip milletvekilleri işçilerin yanına gelerek barikatın kaldırılmasını sağlamışlardır.Yapılan görüşmelerde bir sonuç sağlanamaması üzerine Fernas Maden işçileri Ankara Kurtuluş parkında direnişlerine devam etmektedirler.

Fernas maden işçilerinin temel istekleri; 

Bütün işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği şartları sağlansın.

Soma’daki diğer madenlerdeki standartlar neyse Fernas işçilerine de uygulansın.

İşten çıkarılan işçiler işe geri alınsın.

Banka promosyonları işçilere verilsin.

Yorumlar (1)

Derya Deniz

1 ay önce / 04.10.2024

Pek güzel bir dayanışma. Sadece Datça için değil, herkesi kapsayan. iyi ki varsınız.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla