Türkiye’nin 'Olağanlaştırılmış İş Cinayetleri Rejimi'nin Bilançosu
Mart Ayında En Az 145 İşçi Hayatını Kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Mart 2025 dönemine ait iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre günde 12 saati geçen uzun çalışma süreleri, ağır ve aşırı çalışma, yoğun çalışma, iş baskısı, geçici işlerde çalışma, uzaktan çalışma, iş stresi, düşük ücret, ücretsiz fazla mesai, performans sistemi ile ağırlaşan çalışma koşulları işçilerin yaşamını ciddi olarak tehdit etmesiyle işçileri intihara sürüklediği belirtilmektedir.Yapılan açıklamada Mart ayında 10 işçinin intihar ederek hayatına son verdiği tespit edilmiştir.
İSİG verilerine göre Şubat ayında 124 iş cinayeti olurken Mart ayında bu sayı 145 olarak tespit edilmiştir. Mart ayında inşaat, tarım, taşımacılık, konaklama ve metal işkollarındaki ölümler ilk sıralarda yer alırken, sektörel olarak sanayide 46 işçi, inşaatta 38 işçi, hizmette 33 işçi ve tarımda 28 işçi hayatını kaybettiği, İş cinayetleri Hatay, İstanbul, Sakarya, Bursa, Ankara, Antalya ve İzmir gibi Büyükşehirlerde yoğunlaştığı açıklanmıştır.
Raporda, İş cinayetlerinde ölenlerin 7’si kadın işçi, 6’sı çocuk işçi, 4’ü göçmen işçi olduğu ifade edilerek, ölen işçilerin 2’si (yüzde 1,4) sendika üyesi, 143’ü (yüzde 98,6) sendikasız çalıştırıldığı belirtilmektedir.
Yorumlar (0)