Monthly Review Türkiye Serisi

Monthly Review Türkiye Kolektifi tarafından bağımsız sosyalist süreli yayın olarak çıkarılan dünyanın ve Türkiye’nin başat mücadele gündemlerini oluşturan emeklilik, göç, emperyalizm, toprak sömürgeciliği gibi farklı konu başlıklarına Marksizm’in kuramsal perspektifinden bakan yazıların bir araya getirildiği Eylül’24 sayısı.

Monthly Review Türkiye Serisi

Monthly Review Türkiye Kolektifi tarafından bağımsız sosyalist süreli yayın olarak çıkarılan dünyanın ve Türkiye’nin başat mücadele gündemlerini oluşturan emeklilik, göç, emperyalizm, toprak sömürgeciliği gibi farklı konu başlıklarına Marksizm’in kuramsal perspektifinden bakan yazıların bir araya getirildiği Eylül’24 sayısında;

Torkil Lauesen’in “Göçün Ekonomi Politiği” başlıklı makalesinde liberal kalkınma teorilerini eleştirirken, göçmen işçilerden gelen dövizlerin, göçmenlerin kendi ülkelerinin ekonomilerini iyileştirmediğini ortaya koymakta ve öte yandan da  neoliberal politikalarla yönlendirilen göçlerin ekonomik eşitsizlikleri sürdürerek küresel işgücü hareketliliğini nasıl artırdığını da tartışıyor. 

John Bellamy Foster’in “Antroposen’de Toprak Sömürgeciliği” yazısıyla günümüzün ekolojik sorunlarından ve toprak sömürgeciliği konusunda maden çıkarma faaliyetlerinin çevresel etkileri ve bu faaliyetlerin kapitalist sistemle olan bağlantıları anlatılıyor.

David Barkin ve Juan Santarcanelo tarafından kaleme alınan makalede “Latin Amerika’da IMF ve Sınıf Mücadelesi” başlık ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) özellikle Latin Amerika’da küresel sınıf mücadelelerinin sürdürülmesindeki rolünü irdelemektedir.

Cai Chao’nın “Yaşlılıkta Dinlenmek Yok: Gecikmeli Emeklilik Politikası Üzerine Ekonomi-Politik Bir Değerlendirme” başlıklı makalesiyle emeklilik ve emekliliğe yönelik neoliberal yaklaşım eleştirilmekte.

Ian AngusSözde İlkel Birikim’in Anlamı” başlıklı makalesi ile Marks’ın sıklıkla başvurulan ilkel birikim kavramını tartışarak,kapitalist sistemin temeli olarak mülksüzleştirmenin geçmişte kalmadığını, aksine devam etmekte olduğu vurgulanmakta.

Laurence H. Soup’un “Dış İlişkiler Konseyi, İsrail Lobisi ve Gazze Savaşı” başlıklı makalesiyle Dış İlişkiler Konseyi’nin ve İsrail lobisinin ABD dış politikas, özellikle de Gazze üzerindeki etkisi incelenmektedir.

 

Temin etmek için (Datça) Abidin Akbulut / İletişim: 0(532)214 58 95

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

İlginizi Çekebilir