MUÇEP Datça Meclis toplantısı Kentpark'ta saat 15.00'de başladı. Katılımcı listesini imzalayan 51 kişi dışında, ara ara katılanların da olduğu toplantıda yeni katılan isimler de vardı ve tartışmalara katılım yüksekti. Katılımcı listesinde katılımcılara, ilgilendikleri sorun alanları da soruldu. Toplantı, eş-sözcülerden Ayla Atalay'ın geçmiş faaliyetleri sunması ile başladı. Faaliyet raporunda geçmiş dönemin bir toparlanma dönemi olduğunun altı çizildi. Çeşitli çalışma gruplarının hazırladığı etkinliklerle birlikte diğer MUÇEP Meclisleriyle birlikte örülen çalışmaların yanında, Datça'daki paydaş kurum ve STK'larla birlikte yapılan etkinliklere de yer verildi. Geçmiş çalışmalarla birlikte MUÇEP'in davacı ya da müdahil olarak katıldığı davalar konusunda da Av. Hüseyin Turan bilgilendirmede bulundu. Faaliyet raporuna https://mucep.org/wp-content/uploads/2024/09/Datca-Meclis-Faaliyet-Raporu1.pdf adresinden erişmek mümkün...
Geçmiş dönem faaliyetlerinin aktarılmasından sonra önümüzde dönemde hangi çalışmaların yapılması gerektiği üzerine tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı bölüme geçildi. Nesrin Aygün'ün kolaylaştırıcılığı ile söz alan konuşmacılar, gördükleri eksiklikleri ve yapılması gerekenleri tartışmaya başladı. İlk alınan sözler daha çok MUÇEP'in eksiklikleri üzerine oldu. Daha çok çoğalmak gerektiği, yeni kesimlere açılmak gerektiği, sadece karşı çıkmak değil, alternatiflerin de sunulduğu projelerle halkın karşısına çıkmak gerektiği üzerine tartışmalar yapıldı. Tartışmalar sırasında MUÇEP'in Muğla çapında doğanın ve ortak yaşam alanlarının korunması için bir araya gelen yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ortak bir platform olduğu ve tüm canlıların doğal çevrelerinde, ekolojik denge içerisinde yaşamaları için çaba sarfeden; doğanın ve çevrenin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini savunan bir platform olduğu ve aynı zamanda tüm bu faaliyetleri yaparken kişi ve kurumların gönüllü katkılarıyla yaptığı hatırlatıldı. MUÇEP'in meclisli bir yapı olduğuna ve demokrasi anlayışına da değinildi.. Ancak Datça ya da Muğla'da ekolojik çalışmaların yanısıra, sosyal-siyasal atmosferden de uzak olunmadığı ve başka birçok meselelerde de toplumdaki diğer paydaşlarla çalışmaları yürütmesi gerektiğine dair sözler de kuruldu ve diğer paydaşlarla birlikte daha güçlü çalışmaların-etkinliklerin planlanması üzerinde duruldu.
Sık sık yat limanı, plansız ve kaçak yapılaşma, kıyı işgalleri, çarpık kentleşme üzerinden sözler kuruldu, somut olaylar üzerinden tartışmalar yürütüldü ve toplumun ortaklaşabilecek tüm kesimleriyle ve kurumları ile birlikte ekolojik aktivitelerin yanısıra sağlık-eğitim-cinsiyet eşitliği-emek-adalet-barış vb. faaliyetlerine de uzak durulamayacağına vurgu yapıldı. Kent içinde trafiğe kapalı yaya alanlarının çoğaltılması, çoğunluğu yaşlı bireylerden oluşan Datça'da sağlık ve sosyal hizmetlerin sağlanması, kent içindeki diğer muhalif-demokrat yapılarla birlikteliğin güçlendirilmesi vb. gibi sorun temelinde ekipleşmelerin önemine vurgu yapanlar da oldu ve gönüllü ekip çalışmaları için katılımcılık üzerinden çağrılar yapıldı. Güncel sorunların konuşulduğu-tartışıldığı Koordinasyon Kurulu toplantılarına katılımın önemi sıklıkla vurgulandı. Katılanlardan katkı vermek istedikleri alanlarda ekipler oluşturmaları ve mevcut ekipleri güçlendirmeleri üzerine değerlendirmeler de yapıldı.
Toplantının son bölümünde gönüllülük temelinde eşsözcülük ve koordinasyonda yer alanlara alan açılması için değerlendirmelere geçildi. Mevcut eşsözcülerin devamı ve yeni görevlendirmelerin koordinasyon kuruluna katılacak yeni üyelerle yapılması konusunda ortaklaşıldı.
Yorumlar (0)