Polonez Mücadelesinde İşçilerin Karar Günü

Polonez işçilerinin Anayasal haklarını kullanmak için verdikleri mücadele dört ayı tamamladı. Kanunu çiğneyerek işçileri işten çıkaran Polonez işvereni teklifini yaptı.Teklif sendika tarafından duyuruldu.İşçiler karar verecek. İstanbul Çatalca’da kurulu Ürdün sermayeli, işlenmiş gıda üreticisi Polonez işvereninin, sendikaya üye oldukları için işten çıkardığı 146 işçinin fabrika önünde verdiği sendikalı olarak işe dönme mücadelesi, 4 ayını doldurdu. İşveren 146 işçinin alacaklarını vermeyi; işçilerin de direnişi sonlandırması teklifini sundu. Karar pazartesi günü fabrika önündeki direniş alanında kurulacak referandum sandığından çıkacak. İşçiler, ya “tamam” ya “devam” diyecek.

Polonez Mücadelesinde İşçilerin Karar Günü

Polonez Mücadelesinde İşçilerin Karar Günü

Polonez işçilerinin Anayasal haklarını kullanmak için verdikleri mücadele dört ayı tamamladı. Kanunu çiğneyerek işçileri işten çıkaran Polonez işvereni teklifini yaptı.Teklif sendika tarafından duyuruldu.İşçiler karar verecek.

İstanbul Çatalca’da kurulu Ürdün sermayeli, işlenmiş gıda üreticisi Polonez işvereninin, sendikaya üye oldukları için işten çıkardığı 146 işçinin fabrika önünde verdiği sendikalı olarak işe dönme mücadelesi, 4 ayını doldurdu. İşveren 146 işçinin alacaklarını vermeyi; işçilerin de direnişi sonlandırması teklifini sundu. Karar pazartesi günü fabrika önündeki direniş alanında kurulacak referandum sandığından çıkacak. İşçiler, ya “tamam” ya “devam” diyecek.

İşverenin Teklifi

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Valiliği, Polonez patronu ve sendika yetkililerinin olduğu bir görüşme yapıldığı, sonrasında Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile Ankara’da bir toplantı yapıldığı duyuruldu. İşçilerin “İşimizi seviyoruz, fabrikamıza sendikamızla dönmek istiyoruz” talebine işverenin yanıtı, kıdem ve ihbar tazminatı, geriye dönük dört aylık alacakları verme karşılığında fabrika önündeki direnişin sonlandırılması oldu. TekGıda-İş Sendikası işçilerle yaptığı görüşmede, işverenin son teklifini işçilere aktardı ve “Son kararı siz vereceksiniz.” dedi.

Buna göre, 18 Kasım Pazartesi günü fabrika önündeki direniş alanına referandum sandığı kurulacak. Oylama sonucuna göre işverenin teklifi kabul edilecek ya da işçiler mücadeleye devam diyecek.

Polonez İşçileri Ne Yaşamıştı

360 kişinin çalıştığı İstanbul Çatalca’da bulunan işlenmiş et üretimi yapan Polonez Sucuk Fabrikası’nda sendikalaşan işçiler, Temmuz ayında iş yavaşlatma ve durdurma eylemleri yapmıştı.  Kadın işçilerin daha çok paketlemede, erkek işçilerin imalatta çalıştığı işyerinde, uzun çalışma saatleri, düşük ücret, ücretlerin zamanında ödenmemesi, çalışanlar üzerinde mobbing uygulanması nedeniyle işçiler kendi arasında sendikal örgütlenme çalışmasına giriştiler. 146 işçi Tek Gıda-İş çatısı altında sendikalaştı. İşyerine sendika girdikten sonra işveren tarafından 2 işçinin Kod 46, 11 işçinin Kod 04 ile ve 13 işçinin daha çeşitli gerekçelerle 24 Temmuz 2024 tarihinde işten çıkarılmasıyla, fabrikada çalışan işçilerin arkadaşlarının işe geri alınması ve sendikal haklarının tanınması için iş yavaşlatma, iş durdurma eylemlerine başladılar... Sendika üyeliğinden istifa etmeyen işçileri işveren ‘kod 46’dan işten çıkararak çıkarılan işçi sayısını 146’ya çıkartmıştı.

Polonez işçilerinin hak arama ve sendikalaşma çalışmalarını hazmedemeyen patron, atılan işçilerin kapı önünde direnişe geçmeleriyle fabrika içinde çalışan arkadaşları ile ilişkisini kesmek amacıyla çimlerden bariyerler kurdurmuş, kapılara duvar ördürmüş, hoparlör ile yayın yaparak, direnişteki işçilerin sesinin fabrikaya ulaşmaması için patron tarafından her yol denenmişti.  Polonez fabrikasında direniş sonucunda üretimin durma noktasına gelmesiyle Afgan ve Özbek işçileri işyerine sokan patron grevi kırmaya çalışmıştı. 

Bu engellemelere rağmen yılmadan kararlı bir şekilde, işçiler direnmeye ve sesini kamuoyuna duyurmak için yılmadan mücadele etmeye devam ediyorlar. 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış