Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilimde Pakistan’ın Çin yapımı J-10C savaş uçaklarıyla Fransız Rafale jetlerini düşürdüğünü açıklamasının ardından, Çinli savunma devi AVIC’in hisseleri bir haftada yüzde 40 yükseldi. 22 Nisan'da Hindistan, Pakistan'ı Keşmir'de 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçladı. İki ülke arasındaki gerilimi artıran bu olaydan kısa bir süre sonra Hindistan, Pakistan'a su veren en kritik barajların suyunu kesti, Pakistan ise bunu savaş sebebi saydı.
Geçtiğimiz hafta özellikle havada yaşanan gerilimde Pakistan, Çin savaş uçakları JC-10 ile Hindistan'a ait Fransız üretimi Rafaleleri düşürmeyi başardı. Çin savaş uçakları bu bağlamda ilk kez sıcak bir çatışmada uluslararası arenaya çıkmış oldu.
JC-10 uçakları Çin dışında sadece Pakistan'da bulunuyor. Uluslararası kaynaklara göre uçak modernizasyonlarla birlikte uçak '4.5 nesil' bir seviyesinde. Bu modernizasyonları her ne kadar Çin kendi yapsa da, Pekin’in “çelik kardeşi” olarak tanımladığı Pakistan’a yıllar içinde geniş ölçüde aktarıldı.
Hisseler tavan yaptı
Çin’in devlet kontrolündeki savunma şirketi AVIC Chengdu Aircraft'ın hisseleri çatışmaların ilk gününden bu yana yüzde 40 artış gösterdi. Hisselerin yanı sıra CNN International'e açıklamalarda bulunan Londra merkezli Asia-Pacific Foundation adlı düşünce kuruluşunun güvenlik direktörü Sajjan Gohel, “Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan her çatışmayı Çin’in askeri ihracat ürünleri için fiili bir test ortamına dönüştürüyor” dedi.
En büyük nedeni Rafaleler
Pakistan ordusu, 7 Mayıs sabahı Hindistan’ın gerçekleştirdiği füze saldırılarına karşılık toplamda 125 savaş uçağını aynı anda kaldırdı ve Hindistan'a ait Rafaleler dahil MiG-29 ve bir Su-30'u da düşürdü. Hindistan bu iddiaları hala reddetse de Fransa Savunma Bakanlığı Rafale uçaklarının düştüğünü doğruladı.
Silah pazarında Çin'in yükselişi
Çin’in en gelişmiş savaş uçağı olan J-10CE, 2022’de Pakistan’a teslim edildi. Bu uçaklar, aktif elektronik taramalı radar (AESA) ve uzun menzilli PL-15 füzeleriyle donatılmış durumda. PL-15 füzesinin Pakistan'a verilen versiyonunun 145 kilometre menzili olduğu biliniyor.
Pakistan Hava Kuvvetleri ayrıca eski model Amerikan F-16 savaş uçaklarına da sahip. Ancak uzmanlara göre bu uçaklar artık Çin yapımı modern sistemlerin gerisinde kaldı.
Tsinghua Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Strateji Merkezi’nden emekli Albay Zhou Bo, “Eğer J-10C’ler gerçekten Rafale’leri düşürdüyse, bu Çin’in silah sistemleri için büyük bir güven artırıcı olur. Çin’in 40 yılı aşkın süredir savaş tecrübesi olmadığı düşünüldüğünde, bu büyük yankı uyandırır” sözlerini kullandı.
Sonuç: Çin için büyük bir fırsat
Uzmanlara göre bu gelişmeler, Çin silah endüstrisinin Orta Doğu ve Afrika’daki pazarlarda daha fazla söz sahibi olmasına yol açabilir. Ancak bazı analistler, Hindistan’ın saldırılarının Pakistan hava savunmasını geçerek hedefleri vurduğunu belirtiyor. Bu durum, Çin yapımı radar ve füze sistemlerinin etkinliği konusunda da soru işaretleri elbette artırıyor.
Kaynak: Gazete Oksijen, Bir haftada yüzde 40 yükseldi: Çin silahları sahneye çıktı, AVIC hisseleri uçuşa geçti
Yorumlar (0)