Vahşi Madenciliğe Hayır

Eski Salı Pazarı’ndan başlayan ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren yürüyüş boyunca “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma”, “Ormanlar, Nehirler Sermaye Değiller”, “Kazdağlarının Üstü Altından Değerlidir”, “Sermaye Elini Kazdağlarından Çek” sloganları atıldı. Mitingte verilen esas mesaj: "Dertlerimiz aynı, sadece kirletilmemiş yok edilmemiş bir yaşam istiyoruz. Ormanlarımızı, köylerimizi, topraklarımızı, suyumuzu, havamızı korumak istiyoruz, Vahşi Madenciliğe Hayır. Bunun için de hep birlikte omuz omuza, dayanışmayla mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

Vahşi Madenciliğe Hayır

Çanakkale'de "Vahşi Madenciliğe Hayır!"mitingi yapıldı. Çeşitli yörelerden yaşam savunucuların katıldığı mitinge ev sahipliğini Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) ve Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEP)  yaptı. Çanakkale’de düzenlenen "Vahşi Madenciliğe Hayır" Mitingi; vahşi metalik madenine karşı mücadele eden köylüler, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaşam savunucuları, dernekler, sendikalar, belediye başkanları, milletvekilleri ve siyasi partilerin yoğun katılımıyla oldukça coşkulu bir şekilde gerçekleşti.

Mitinge; Birlik Başkanı Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal DEVECİLER, Birlik Encümen Üyeleri Didim Belediye Başkanı Hatice GENÇAY, Dikili Belediye Başkanı Adil KIRGÖZ, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Belediye Meclis Üyesi Fatma KAYNAŞ ile Çanakkale Milletvekilleri Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan da katıldı. Kortejin önünde, Bayramiç’in Yanıklar, Hacıbekirler köyleri ve İvrindi’nin Gökçeyazı köylüleri yer aldı. “Vahşi Madenciliğe Hayır”, “Madene Verecek Suyumuz Yok”, “Kazdağları’ndan Defol Cengiz”, “ Nurol Holding (TÜMAD), Lapseki’den, Madra’dan Defol”, “CVK Türkmen Dağı’nı Terket” pankartlarını taşıyan köylüler, yöresel mor şalvarları ile Miting’e renk kattı.

Eski Salı Pazarı’ndan başlayan ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren yürüyüş boyunca “Havama, Suyuma, Toprağı’ma Dokunma”, “Ormanlar, Nehirler Sermaye Değiller”, “Kazdağları’nın Üstü Altından Değerlidir”, “Sermaye Elini Kazdağları’ndan Çek” sloganları atıldı.

Hopa’da katledilen Reşit Kibar ve diğer daha önce öldürülen diğer yaşam savunucularının anılmasının ardından, Kazdağları Ekoloji Platformu Sözcüsü Füsun Kayra, mitingin deklarasyon metnini okudu. Ardından, EMARÇEP üyesi de olan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem ERKEK de bir konuşma yaptı. Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz ve İklim Adaleti Koalisyonu sözcüsü İlksen Dinçer Baş’ın da konuşmalarından sonra kutlama mesajları okundu.
Mitinge, Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Madeni projesine karşı direnen Çanakkale Hacıbekirler ve Yanıklar köylüleri ile CVK Madencilik tarafından tarlalarına el konulan Balıkesir İvrindi, Gökçeyazı köylüleri ve yine Cengiz Holding'in altın madenine karşı Eskişehir Alpagut Atalan'da direnen dostların isyanı ve feryadı damgasını vurdu. Köylülerin ormanlarını, tarlalarını, çeşmelerini korurken yaşadıkları sıkıntıları anlatmaları herkesi duygulandı. Tüm miting katılımcıları tek yürek halinde onları dinledi.

“Dertlerimiz aynı, sadece kirletilmemiş yok edilmemiş bir yaşam istiyoruz. Ormanlarımızı, köylerimizi, topraklarımızı, suyumuzu, havamızı korumak istiyoruz, Vahşi Madenciliğe Hayır! Bunun için de hep birlikte omuz omuza, dayanışmayla mücadele etmeye devam edeceğiz." dediler. Miting, Grup Dost Yürek- Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar’ın konseri ile son buldu.

 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış