"Burada Gelecek Var"

Bir çoğumuz gibi çocukluğumda(nedense bu tutku daha çok erkek çocuklarla sınırlıdır?) başlayan çizgi roman okuma merakım zamanla bilim kurgu’ya(bu alan yaygınlaşıp popülerleştikçe) yöneldi. Hem edebiyatı, hem filmleri, hem dizileri ve tabii ki animasyonları anlamında. Ve yine mütevazı bir çizgi roman koleksiyonum var. Bilim Kurgu filmleri de özel merakım; ulaşmaya ve kaçırmamaya çalışıyorum. İyi bir izleyici olduğum söylenebilir. Son zamanlarda bilim kurgu alanına ilişkin bir internet sitesi arayışı içindeydim. Sonunda buldum; bilimkurgukulubu.com işin ilginci çarpıcı bir içerikleri var. Çalışma ve ürün verme alanları da söyleşiler düzenlemekten, kitap yayınlamaya kadar uzanıyor. Bir web sayfasından fazlası. Sıkı durun 1999’dan beri yayın hayatındalar. Ve ben yeni keşfediyorum. Hayatımın çeşitli dönemlerine yayılan inişli çıkışlı ’mütevazı bir tutku’ derken neyi kastettiğim bu geç kalmışlıktan anlaşılıyor sanırım. dayanisma-datca.org okuyucularının, en azından bir kısmının-bilimkulubu.com izlemeyenlerin- ilgisini çekeceğini umuyorum. Sizi 1999 yılında kuruluşuna önderlik eden İsmail Yamanol’un 25. Yıldönümleri için yazdığı satırları ile baş başa bırakıyorum. Ayrıca sayfayı incelemenizi öneriyorum. Cengizhan Güngör

"Burada Gelecek Var"

"Dünya’yı uzaydan gördüğünüz o an, bir şey sizi tam kalbinizden vuruveriyor. Haritalar üzerinde yer alan ve ülkeleri birbirinden ayıran sınır çizgilerini, uzaydan baktığınız zaman görmüyorsunuz. Ülkelerden hatta sınırlardan bahsedemezsiniz. Bunlar, bizim yarattığımız uydurma şeyler. Burada önemli olan ve herkesin anlaması gereken şey şu: Dünya, tüm insanlığın oluşturduğu bir birlik. Biz bu evrendeki tek evimizi nasıl koruruz, bunu düşünmeliyiz."

Anousheh Ansari

Bir çoğumuz gibi çocukluğumda(nedense bu tutku daha çok erkek çocuklarla sınırlıdır?) başlayan çizgi roman okuma merakı zamanla bilim kurgu’ya(bu alan yaygınlaşıp popülerleştikçe) yöneldi. Hem edebiyatı, hem filmleri, hem dizileri ve tabii ki animasyonları anlamında. Ve yine mütevazı bir çizgi roman koleksiyonum var. Bilim Kurgu filmleri de özel merakım; ulaşmaya ve kaçırmamaya çalışıyorum. İyi bir izleyici olduğum söylenebilir. Son zamanlarda merakım yeniden depreştiği için bilim kurgu alanına ilişkin bir internet sitesi arayışı içindeydim. Sonunda buldum; bilimkurgukulubu.com işin ilginci çarpıcı bir içerikleri var. Çalışma ve ürün verme alanları da söyleşiler düzenlemekten, kitap yayınlamaya kadar uzanıyor. Sıkı durun 1999’dan beri yayın hayatındalar. Ve ben yeni keşfediyorum. hayatımın çeşitli dönemlerine yayılan inişli çıkışlı ’mütevazı bir tutku’ derken neyi kastettiğim bu geç kalmışlıktan anlaşılıyor sanırım. dayanisma-datca.org okuyucularının, en azından bir kısmının-tabii ki bilimkulubu.com izlemeyenlerin- ilgisini çekeceğini umuyorum. Sizi 1999 yılında kuruluşuna önderlik eden İsmail Yamanol’un 25. Yıldönümleri için yazdığı satırları ile baş başa bırakıyorum.

Cengizhan Güngör

Her şey bundan tam 25 yıl önce kurulan küçücük bir hayalle başladı. Zamanla bu hayal, sınırları, dünyaları aşan ve insanlara yepyeni ufuklar sunan bir topluluğa dönüştü. Ancak Bilimkurgu Kulübü’nün hikâyesi yalnızca bir topluluğun değil, aynı zamanda bir arayışın, öğrenmenin ve paylaşmanın da hikâyesi. Geride bıraktığımız çeyrek asır boyunca, ortak bir sevdanın peşinden koşup farklı bakış açılarıyla zenginleştik; bilimkurgunun gücünü daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalıştık. Bir topluluk olarak var olmanın ötesine geçtik, bilimkurguyu bir yaşam biçimine dönüştürdük.

"Burada Gelecek Var"

Her yazıda, her tartışmada bir kıvılcım yaktık. Ve her kıvılcım, geleceğe dair umutlarımızı yeniden alevlendirdi. Şimdi geriye dönüp baktığımızda görüyoruz ki, yıldızlara uzanan 25 yıllık uzun bir yol katetmişiz. Üstelik bu yol, bizim için yalnızca bir başlangıçtan ibaret. Yolculuğumuz süresince bizlere katkıda bulunan, destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Gelecek, hayal edebilenlerindir. Ve biliyoruz ki en güzel yolculuklar henüz başlamadı…Bilimkurgu Kulübü ailesi olarak, hep birlikte nice 25 yıllara!” -İsmail Yamanol

Diğer yazarların 25. Yıla ilişkin satırlarına da aşağıdaki link adresinden ulaşabilirsiniz:

www.bilimkurgukulubu.com/genel/duyuru/bilimkurgu-kulubu-25-yasinda/

 Varoluş nedenlerini özetledikleri ‘metin’de aşağıdaki link adresinde:

Hakkımızda | Bilimkurgu Kulübü

Hakkımızda

Bilimkurgu Kulübü (kısa adı BKK), merkezi İstanbul’da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. 8 Ekim 1999’da İsmail Yamanol önderliğinde kurulmuştur.

Türk bilimkurgu edebiyatından yetkin isimlerin de bulunduğu geniş kadromuzla, resmi internet sitemiz ve sosyal paylaşım platformlarımız üzerinden etkin bir yayın politikası gütmeye gayret sarf ediyoruz. Resmi internet sitemizde, bilimkurgu yapıtlarına yönelik tanıtım ve inceleme yazılarının yanı sıra türün tanınmış isimleriyle gerçekleştirilmiş röportajlara da yer veriyoruz.

Uygarlığımızın gelişim sürecine bakılacak olursa, insan soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri düşlemekte, merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Geniş ve kapsamlı bir bilimkurgu tarihi ortaya koyabilmeyi, bu tarihi doğru şekilde yorumlayabilmeyi, bilimkurgu eserlerini derinlemesine inceleyebilmeyi ve türün yerli takipçilerini dünyadaki gelişim ve eğilimlerden haberdar edebilmeyi önemsiyoruz.

Tarih

Bilimkurgu Kulübü, köken itibariyle 90’lı yılların sonlarına kadar uzanan bir öğrenci topluluğu olarak ortaya çıkmıştır. Düzenli buluşmalar tertipleyen topluluk, Türkiye’de bilimkurguya olan ilginin azlığı nedeniyle İsmail Yamanol önderliğinde bir oluşum kurma kararı alır. 8 Ekim 1999’da kurulan Bilimkurgu Kulübü, ilk dönemlerinde daha çok üniversiteler arası bir fikir topluluğu olarak varlık göstermiştir. “Kurgusal Evren” adlı fotokopi fanzin, Bilimkurgu Kulübü’nün bu dönemde çıkardığı yayınlar arasındadır.

Ancak kuruluş amacını gerçekleştirebilmek üzere çok daha geniş kitlelere yayılma gereği duyan kulüp yönetimi, 2004 yılında “Burada Gelecek Var!” sloganıyla yeni bir yapılanma içine girer. Özellikle Bilimkurgu Kulübü’nün internet üzerindeki etkinliği bu karardan sonra artışa geçmiştir. Geniş yazar kadrosunda birbirinden önemli isimleri barındıran Bilimkurgu Kulübü, günümüzde binlerce kişi tarafından takip edilen ve güçlü nüfuzuyla yerli bilimkurgu hareketine yön verebilen bir platforma dönüşmüştür.

Bilimkurgu alanında çok geniş yelpazeli bir fikir ve paylaşım platformu olarak hayat bulan Bilimkurgu Kulübü, Türkiye’de bilimkurgunun gelişip yaygınlaşmasına destek olmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Türk halkına bilimkurgu kültürünü tanıtmak için çalışmaktadır. Aynı zamanda bilim ile bilimkurgu arasında ciddi bir ilgileşim olduğu düşüncesinden hareketle, bilim ve teknoloji alanındaki yenilikleri bilimkurgu süzgecinden geçirerek kamuoyuna ulaştırmaya ve son gelişmeler ışığında belli bir bilimkurgusal perspektif oluşturmaya da özen göstermektedir. Bu bağlamda, yerli bilimkurgu üretimine zemin hazırlayacak koşul ve olanakların tahsisi konusunda yenilikçi fikirler üretmektedir.

Etkinlik ve Yayınlar

Gerçekleştirdiğimiz çok sayıda etkinlik arasında sunumlar, söyleşiler, kısa öykü yarışmaları ve eğitim seminerleri bulunmaktadır.

Türk bilimkurgu edebiyatına basılı eserler kazandırma misyonumuz doğrultusunda öykü seçkilerine de imza atmaktayız. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018), İlk (İthaki Yayınları, 2021) ve Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Fihrist Kitap, 2023) adını taşıyan ve türün profesyonel ile amatör yazarlarını bir araya getiren bu seçkiler, yakaladıkları başarılı satış grafikleriyle de dikkat çekmektedir.

Künye

Düzenli olarak içerik üreten geniş bir yazar ve çevirmen kadrosuna sahibiz. Bu isimler arasında, Türk bilimkurgu edebiyatının tanınmış simalarının yanı sıra çeşitli yazar ve akademisyenler de bulunmaktadır.

Genel Yayın Yönetmeni: İsmail Yamanol

Editörler: Emre Bozkuş, Pedram Türkoğlu, Sinan İpek

Emektarlar: Bülent Akkoç, Kadri Kerem Karanfil

Reklam ve İletişimbilimkurgukulubu@gmail.com

https://www.bilimkurgukulubu.com/

 

 

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

İlginizi Çekebilir