Kamuoyuna!
Uzun yıllardır değişik kurum, kuruluş veya girişimler tarafından gerçekleştirilen Can Yücel Kültür Sanat Festivali 4 yıldır Datça Kültür Sanat Dayanışması tarafından yapılmaktaydı.
Datça Kültür Sanat Dayanışması Datça'da yaşayan kültür sanat emekçileri ve onlara destek veren kültür sanat gönüllerinden oluşan bir İmece kuruluşudur. En son 2024 yılında ‘’göç'' teması etrafında gerçekleştirilen Can Yücel Kültür Sanat Festivali'ne 50'den fazla katılımcı kendi alanlarındaki yaratımlarını sergileyerek gönüllülük temelinde katkı sunmuşlardır. Gerek Ülkemiz'de yaşanan ekonomik çöküntünün yansımaları, gerekse gönüllülük temelinde yürütülen çalışmalara katkı sunacak bireylerin sürece yeterince aktif olarak katılamamaları sonucu Datça Kültür Sanat Dayanışması koordinasyon kurulu içerisinde yer alan bireyler olarak 2025 yılı Can Yücel Kültür Sanat Festivali'ni yapamayacağımızı üzüntüyle kamuoyuna duyururuz.
Datça Kültür Sanat Dayanışması gönüllüler ağının her bireyi koordinasyonun doğal üyesi olup yürütülecek her türlü çalışmaya hiçbir birey veya kurum kuruluştan izin almadan aktif olarak katılım gösterip geleneği sürdürme konusunda söz sahibidir. Bizler son koordinasyonda yer alan gönüllü bireyler olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalara katkı sunan Datça yerelindeki ismini burada anamayacağımız yüzlerce gönüllüye ve destekçiye teşekkür ederek koordinasyondaki sorumluluğumuzdan çekildiğimizi kamuoyuyla paylaşırız.
Saygılarımızla..
Önceki gün (11 Mayıs 2025) yıllardır DKSD-Datça Kültür Sanat Dayanışması tarafından organizasyonu yüklenilen Can Yücel Kültür Sanat Festivalini yapılamayacağına dair yukarıdaki duyuru "kamuoyu" ile paylaşıldı. DKSD sosyal medya hesaplarından yapılan duyuru, Datça’da birçok kesim ve kişi tarafından üzüntüyle karşılandı (bkz: https://www.facebook.com/share/p/1EcfZpY5Ti/).
Datça Kültür Sanat Dayanışmasının kuruluşu, 2017 Aralık ayında duyurulmuştu… DKSD 2017 Aralık Ayı sonunda yaptığı yeni yıl kutlamasını Can Yücel’e atfen Mutlu Yıllar şiiri ile yapmıştı (bkz: https://datcakultursanatdayanismasi.blogspot.com/2017/12/).
DKSD-Datça Kültür Sanat Dayanışması, https://datcakultursanatdayanismasi.blogspot.com isimli blogspot’unda, “Her şeyin alt üst olduğu; her alanda, iyinin ve güzelliğin tahrip edildiği, gasp edildiği günleri yaşıyoruz. Bireysel çıkışlar yetersiz, kötümser düşünmek de çözüm getirmiyor. Kültürün, geçmişi unutmadan, yarının onu aşarak gelişebildiğini, sanatın özgürlük ve yaratıcılığın ikliminin varlığında atılım yapabildiğini görmek gerekiyor. Böyle bir iklimin yaratılmasının ön koşulu, eleştirel düşünceye sahip çıkarak, her tür kişi kültleştirilmesine boyun eğmemektir. Hiçbir şey, hiçbir kimse eleştiriden muaf olmamalıdır” diyerek sorumluluk aldıklarını ilan etmişlerdi. Yayınladıkları blogspotlarında daha ilk yaptıkları işlere, duyurulara bakınca, en başından itibaren Can Yücel’e özel önem atfettikleri görülebilir.
DKSD-Datça Kültür Sanat Dayanışması, kuruluş amaçlarını ve ilkelerini, açtıkları blogspot’ta da duyurmuştu (bkz: https://datcakultursanatdayanismasi.blogspot.com/p/datca.html). 2018’de Can Yücel Festivalini kıt kaynaklarla, birbirlerine ve yaslandıkları Datçalılarla dayanışarak, İMECE usulüyle gerçekleştirdiler ve toplanan desteklerin, yaptıkları her harcamanın, parasal işlemlerin, etkinliğin hesabını da herkese açık olarak verdiler ve sonrasında da tüm etkinliklerde açıklık-hesap verebilirlik ilkesinden hiçbir zaman taviz vermediler... (bkz: https://datcakultursanatdayanismasi.blogspot.com/2018/05/iste-imecenin-guzelligi-ve-de.html).
DKSD-Datça Kültür Sanat Dayanışmasının kurucuları, DKSD’yi hiyerarşi yaratılmasına izin vermeyecek meclisli bir yapı olarak kurulmasına özen gösterdiler. Yapılacak işleri yürütmekle görevli bir koordinasyon kurulu, planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde çalışma ekipleri ve bir danışma meclisine de ihtiyaç duyularak organizasyonlarını tamamladılar. Görev alanların düzenli olarak değişmelerine, yenilere alan açmalarına çaba gösterdiler.
Bu duyuruyla birlikte, DKSD’nin belki de en önemli faaliyetlerinden birini bırakması, Dayanışma içinde görev almış (ya da görev almasa bile Datça'da Can Yücel festivalini izlemiş), işlerin ucundan tutmuş, destek vermiş birçok kişiyi üzdü, SM hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda da Datçalılar düşüncelerini paylaştı... DKSD'nin önemine işaret ederek görüşlerini açıklayanlar, Datça Kültür Sanat Dayanışmasının kuruluş ilkelerine uygun olarak toparlanacağına dair duygularını ifade etti. Görüştüğümüz Datçalılar, DKSD ile birlikte gelenekselleştirilen birçok kültür ve sanat etkinliğinin sürdürülmesi için yine elbirliği ile çalışmaların sürdürüleceğine inandıklarını ifade etti...
Yorumlar (0)