İş Cinayetleri Durdurulsun

Kasım ayında 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin paylaşmış olduğu verilerine göre yüzde 71’ini ulusal basından; yüzde 29’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Kasım ayında en az 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İş Cinayetleri Durdurulsun

İş Cinayetleri Durdurulsun

Kasım ayında 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin paylaşmış olduğu verilerine göre yüzde 71’ini ulusal basından; yüzde 29’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Kasım ayında en az 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

2024 yılının ilk on bir ayında iş cinayetlerinin aylara göre (güncellenmiş) dağılımı şöyle:

Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 139 işçi, Temmuz ayında en az 148 işçi, Ağustos ayında en az 192 işçi, Eylül ayında en az 157 işçi, Ekim ayında en az 167 işçi ve Kasım ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti…

Kasım ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

İnşaat, Yol işkolunda 42 işçi; Taşımacılık işkolunda 23 işçi; Tarım, Orman işkolunda 20 emekçi (10 işçi ve 10 çiftçi); Metal işkolunda 13 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 8 işçi; Enerji işkolunda 7 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 6 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 5 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 4 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 11 işçi hayatını kaybetti…

İş Cinayetleri Durdurulsun

  • İş cinayetlerine sektörel olarak bakarsak sanayide 76 işçi, inşaatta 42 işçi, hizmette 26 işçi ve tarımda 20 işçi hayatını kaybetti…
  • Ölen işçilerden tespit edebildiğimiz kadarıyla 2’si sendika üyesi, 162’sı sendika üyesi değil.
  • Bu ay 9 göçmen işçi (4 Suriyeli, 1 Iraklı, 1’i Kırgızistanlı, 1’i Mısırlı, 1’i Rusyalı, 1’i Türkmenistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin 4’ü inşaat, 3’ü tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu.
  • İş cinayetlerinde ölenlerin 10’u kadın işçiydi. Kadınların 6’sı hizmet, 2’si tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu.
  • Patronların maliyet görüp İSİG önlemlerini almaması ya da yetersiz alması, devletin gerekli denetimleri yapmaması, aşırı-uzun-yoğun çalıştırma ve sendikal örgütlenmenin engellenmesi iş cinayetlerinin temel nedenlerini oluşturuyor.

Kasım ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Trafik, Servis Kazası nedeniyle 35 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 33 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 25 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 19 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 8 işçi; Şiddet nedeniyle 8 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 7 işçi; İntihar nedeniyle 6 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 4 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 4 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 2 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti…

İş Cinayetleri Durdurulsun

  • Bu ay iş cinayetlerinin ilk sıradaki nedeni Trafik, servis kazaları ve öne çıkan işkolu taşımacılık. Özellikle uzun yol taşımacılığı yapan tır ve kamyon şoförleri uzun çalışma saatlerinde ve yedek şoför olmadan çalışıyor ve araçlarında barınıyorlar. Buna yollardaki aydınlatma vb. eksiklikler eklenince birçok ölüm gerçekleşiyor.
  • İkinci sıradaki neden ise yüksekten düşmeler. Bu ölümlerin yüzde 66’sı de inşaatlarda meydana geldi. Uygun iskelelerin, korkulukların, emniyet kemerinin vb. olmaması bu ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor.

Kasım ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 1 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 6 çocuk/genç işçi,
18-29 yaş arası 31 işçi,
30-49 yaş arası 79 işçi,
50-64 yaş arası 37 işçi,
65 yaş ve üstü 3 işçi,
Yaşını bilmediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti…

İş Cinayetleri Durdurulsun

  • Kasım ayında yedi çocuk işçinin ölümüyle beraber bu yılın ilk on bir ayında ölen çocuk işçi sayısı 68’e ulaştı. Bu ay hayatını kaybeden 7 çocuk işçiden 2’si sanayide çalışan MESEM’li, 1’i sanayide çalışan göçmen işçi ve 4’ü inşaat işçisi.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış