Sağlık Emekçileri 6 Ocak’ta Grevde

Sağlık emekçileri Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği geri çekilmesi ve iptali için 2024 yılının Kasım ayında 3 gün, Aralık ayında ise 5 gün iş bırakmıştı. Ancak sağlık emekçilerinin bu çığlığına siyasal iktidarın sağlık bakanı ne duydu ne gördü. Ceza ve eziyet yönetmeliği diyebileceğimiz bu karar geri çekilmedi. Sağlık emekçileri tarafından ceza ve eziyet yönetmeliği olarak adlandırılan bu yönetmeliğin geri çekilmesi için Aile Hekimliği çalışanları 6 Ocak’ta, tüm sağlık emekçileri 8 Ocak’ta greve çıkacak. Türkiye genelinde Sağlık emekçilerinin örgütlü olduğu sendikalar ve meslek kuruluşları tarafından bir kez daha grev ve eylemlerle 5 gün iş bırakılarak, AKP Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı protesto edilerek, yönetmeliğin kaldırılması talep edilecek.

Sağlık Emekçileri 6 Ocak’ta Grevde

Sağlık Emekçileri 6 Ocak’ta Grevde

Sağlık emekçileri Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği geri çekilmesi ve iptali için 2024 yılının Kasım ayında 3 gün, Aralık ayında ise 5 gün iş bırakmıştı. Ancak sağlık emekçilerinin bu çığlığına siyasal iktidarın sağlık bakanı ne duydu ne gördü. Ceza ve eziyet yönetmeliği diyebileceğimiz bu karar geri çekilmedi.

Sağlık emekçileri tarafından ceza ve eziyet yönetmeliği olarak adlandırılan bu yönetmeliğin geri çekilmesi için Aile Hekimliği çalışanları 6 Ocak’ta, tüm sağlık emekçileri 8 Ocak’ta greve çıkacak. Türkiye genelinde Sağlık emekçilerinin örgütlü olduğu sendikalar ve meslek kuruluşları tarafından bir kez daha grev ve eylemlerle 5 gün iş bırakılarak, AKP Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı protesto edilerek, yönetmeliğin kaldırılması talep edilecek.

Sağlık Emekçileri 6 Ocak’ta Grevde

Nedir Bu Eziyet ve Ceza Yönetmeliği;

Aile Hekimlerinin Maaşından Yüzde 30-40 Kesinti Yapılıyor

Bakanlığın söylemi bütçeyi artırmadan ücretleri artırmak şeklinde. Bunun için de önce yüzde 40’a varan kesinti yapıyor. Daha sonra da bu kesintiyi istedikleri performans kriterlerine göre, istedikleri kişilere dağıtmayı amaçlıyorlar.

Nasıl Bir Performans Sistemi Dayatılıyor

Ücretinizden kesilen kayıpların tamamı olmasa da bir miktarını geri alabilirsiniz” diyorlar. Bunun için yönetmeliğe hekimlik mesleki değerleriyle, ülke gerçekleriyle bağdaşmayan bir takım performans hedefleri getirildi. Bu hedefler: 

- 50-60 ortalama günlük poliklinik yapıldığı koşullarda dahi ulaşılması mümkün olmayan, HYP (Hastalık Yönetim Platformu) dedikleri, e-nabız verilerinin ayrı bir web platformuna aktarılması. Burada istenen her gün onlarca hastanın yaşam biçiminin, sağlık alışkanlıklarının, biyometrik verilerinin, kullandığımız hasta takip programları dışında bir web sitesine aktarılması. 

-Aile hekimi başına kayıtlı nüfus sayısını azaltmak. (Türkiye ortalaması 3300, şehirlerde bu sayı 3500’ün epey üzerinde) Şu anda, 3000 nüfus üzerine kayıt yapılamıyor. 3500 nüfus üzerine ise ödeme yapılmıyor. Kayıtlı hastaların ise sayısı azaltılmadı. İş yükü azaltılmadı. Yaptıkları sadece ödeme azaltmak oldu. 

-Kayıtlı kişilerin yıl içinde hastaneye başvuru sayısının 7’den az olması. (OECD ortalaması, 6) 

-Herkesin 6 ayda bir aile hekimine başvurması. Mesela siz son 6 ayda aile hekimine gitmediyseniz aile hekiminizin maaşı kesilecek. 

 -Antibiyotik, PPI, NSAI gibi ilaçları reçete etme sayısının ildeki reçete ortalamasının altında olması. 

- Hastaların kayıtlı olduğu aile hekiminden memnuniyetinin il ortalamasının üzerinde olması.

Sağlık sisteminin çöktüğü ve sağlığa erişimin zor olduğu ülkemizde, Sağlıkta Dönüşüm Programı, bu eğilimi daha da körüklemiştir. Hekimler yılda milyarları aşan hasta randevuları altında ezilmektedir. Bu yoğunluk hasta ve hekimi karşı karşıya getirmekte, sağlıkta şiddeti doğurmaktadır. Bu kısır döngü ancak sağlıkta birinci basamak olan Aile Sağlığı Merkezleri’nin sağlık çalışanları, bina, tıbbi araç-gereç vb. açıdan güçlendirilmesi ve sağlık sisteminin içinde ağırlığının ve yetkilerinin arttırılması ile mümkündür.

 

Ceza ve Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilsin..!

Özlük Hakları, Meslek Onuru, Toplum Sağlığı için Hekimlerimizin ve Sağlık Emekçilerinin yanındayız.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış