Özelleştirmeye Karşı Madenciler Direnişte
Türkiye Maden-İş Sendikasının örgütlü olduğu Ankara’nın en büyük termik santralı olan, Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmeleri aynı zamanda Türkiye’nin 11. büyük termik santrali.
Santralin ve arazilerinin “özelleştirilmesi”ne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 2021’de Resmi Gazete‘de yayımlanmıştı. Karara göre, halen Elektrik Üretim A.Ş‘ye ait Termik Santral, “Varlık Satışı” yöntemi ile EÜAŞ adına kayıtlı ruhsatların ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahalarının “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile bir bütün halinde özelleştirilecek. Çayırhan TES’in kurulu gücü, 620 megavat. Özelleştirilmesi halinde kamunun elektrik üretimi kurulu gücündeki payı yüzde 21’e gerileyecek.
Özelleştirilme alanındaki kömürlü termik santralde 1300’ü maden sahasında, 700’ü santralin işletilmesinde olmak üzere 2bin işçi çalışıyor.
Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirme kararı 13 Eylül tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından duyuruldu ve İhaleye katılmak isteyenlerin teklif vereceği son tarih ise 4 Aralık günü olarak belirlendi. İhale şartnamesinde yer alan maddelere ilişkin tereddütleri bulunan maden işçileri ise özelleştirme kararına karşı çıkıyor.
Yapılan Görüşmeler Sonuç Vermedi
Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın 07.11.2024 tarihine yapmış olduğu duyuruda;
Genel Başkan Nurettin Akçul, Tes-İş Sendikası Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık ve Tes-İş Çayırhan Şube Başkanı Sinan Türkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret etmişti. Görüşmede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş ve Bakan Danışmanı Tarkan Zengin de yer almıştı.
Toplantıda, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirme konusunun ele alındığı, Sendika Yöneticileri, Bakan Işıkhan ve heyetine, özelleştirme olması durumunda yaşanabilecek olumsuzlukları, işçilerin ve yöre halkının karşılaşabileceği menfi durumları anlattığı İfade edildi.
Varlık Satışına Hayır Demek İçin Buradayız
Çayırhan Termik Santralı ve Linyit İşletmeleri’nin özelleştirilmesi konusunda bir sonuç çıkmaması üzerine 20 Kasım sabahı madene çalışmaya inen 500 kadar işçi, eyleme başlayarak kendilerini madene kapattı.
Kendini madene kapatan işçiler, ortak açıklama yaparak eylemlerini duyurdu. İşçilerin yapmış olduğu açıklamada;
“Yaklaşık 25 yıldır bu işi yaptıklarını varlık satışına hayır demek için burda olduklarını İçerde biz, dışarda ailelerimizle birlikte gerekirse açlık grevine gideceklerini belirten işçiler, Bartın, Zonguldak, Karabük, Samsun, Ereğli, Sinop gibi illerden gelen Nallıhan’da çalışan gurbetçi işçi olduklarını, bu zamana kadar görevlerini alınlarının akıyla yaptıklarını 4 Aralık Madenciler Günü’nde varlık satışına karşı çıktıklarını, 2 aydır mücadele verdiklerini, mücadeleye yeraltında devam edeceklerini”
belirttiler.
Yorumlar (0)